Poštovani članovi,

Želimo vas obavestiti o dodatnim aspektima u vezi sa sportskim takmičenjima, posebno u disciplinama alpinizam i visokogorstvo, a koje se organizuju u okviru našeg društva i Alpinističkog odseka Novi Sad.

U alpinizmu i visokogorstvu kao sportski rezultati se boduju individualni usponi, a rezultati se verifikuju od strane Planinarskog saveza Srbije, odnosno stručnih komisija. Svaki planinar ima pravo da samostalno odluči da li želi da se njegovi rezultati vrednuju i verifikuju kao zvanični. Oni koji upravo to žele, moraju se pridržavati sportskih pravila koja su propisana od strane Planinarskog saveza Srbije. Osnovni preduslovi za nastupanje u ovim disciplinama su da morate biti član kluba unutar Planinarskog saveza Srbije, sa plaćenom članarinom u trenutku takmičenja. Takođe, trebate biti registrovani sportista, odnosno upisan u registar sportisa i posedovati važeće lekarsko uverenje prema Zakonu o sportu RS (član 19).

Prema praviliku o kategorizaciji vrhunskih sportista Ministarstva sporta, možete steći sledeći sportski status iz discipline visokogorstvo


VRHUNSKI SPORTISTA – ZASLUŽNI SPORTISTA:

  • za ostvareni uspon na vrh čija je najmanja visina 8.000 m, uz penjanje minimalne visinske razlike od 2.500 metara.

VRHUNSKI SPORTISTA – MEĐUNARODNI RANG:

  • za ostvareni uspon na vrh čija je najmanja visina 7.000 m, uz penjanje minimalne visinske razlike od 2.200 metara,
  • za ostvareni uspon na vrh čija je najmanja visina 6.000 m, uz penjanje minimalne visinske razlike od 2.000 metara, kao i za ostvareni uspon na vrh čija je najmanja visina 5.500 m, uz penjanje minimalne visinske razlike od 1.500 metara

VRHUNSKI SPORTISTA – NACIONALNI RANG:

  • za osvojen vrh čija je najmanja visina 5.500 m, uz penjanje minimalne visinske razlike od 1.500 m;

Takođe, Planinarski savez Srbije, shodno pravilniku o dodatnim kriterijumima za nacionalnu kategorizaciju sportista Planinarskog saveza Srbije, vrši rangiranje sportista u sledećim disciplinama: alpinizam, visokogorstvo, sportosko penjanje – prirodna stena, planinarska orijentacija, takmičarsko penjanje u ledu i draj tulingu, planinsko trčanje i planinarski treking.

Bilo da učestvujete u visokogorskim usponima ili drugim disciplinama na akcijama našeg ili nekog drugog kluba u sistemu Planinarskog saveza Srbije, ukoliko želite da se vaši rezultati vrednuju, sve potrebne informacije zatražite od uprave kluba ili vodiča sa kojim učestvujete na visokogorskim usponima.

Podsećamo vas da su ova pravila uvedena kako bi obezbedila fer i transparentno takmičenje, priznavanje rezultata na nacionalnom nivou i unapređenje standarda u planinarstvu. Pored toga, naglašavamo da je važno poštovanje izbora svakog pojedinca da li želi da svoje aktivnosti doživljava kao takmičenje ili isključivo zarad ličnog zadovoljstva i uživanja u planinarenju.

Planinarski pozdrav

Slični postovi