VISOKOGORSTVO

Visokogorsko planinarenje podrazumeva aktivnost u visokim i razuđenim planinskim masivima. Za visokogorsko planinarenje neophodno je iskustvo i znanje za bezbedno kretanje kroz planinu, fizička i psihička pripremljenost, korišćenje planinarske tehničke opreme, poznavanje orjentacije, metereologije, bivakovanja, pravila ishrane, prve pomoći i spasavanja kao i poznavanje osnova tehnike alpinizma za osiguravanje kretanja na strmim i stenovitim padinama, leti i zimi.

U oosnovi deli se na alpsko i ekspedicijsko visokogorstvo.

Alpsko visokogorstvo podrazumeva uspone na vrhove direktno iz baze, tj. kampa u jednom danu, dok se ekspedicijsko sastoji iz većeg broja dana, penjanja iz etapa, zbog velkih visina, koje zahtevaju i dužu aklimatizaciju.

Prema Pravilniku o organizovanja u izvođenju visokogorskih uspona Planinarskog saveza Srbije, visokogorski usponi su usponi na vrhove preko 3500 m tokom cele godine i 2000 mnv u zimskom periodu.

U prvoj godini rada našeg društva izveli smo visokogorsku ekspediciju Ararat, gde smo grupu od 11 planinara iz Srbije izveli na najviši vrh Turske na planini Ararat, Agri Dagi 5137 mnv.

U 2022. godini očekuju vas dva visokogorska uspona, uspon na najviši vrh Kraljevine Maroko, Jbel Toubkal 4167 mnv u planinskom masivu Visoki Atlas i uspon na vrh Kazbek 5033 mnv, na Kavkazu, Gruzija.