VISOKOGORSKO PLANINARENJE

Visokogorsko planinarenje podrazumeva aktivnost u visokim i razuđenim planinskim masivima. Za visokogorsko planinarenje neophodno je iskustvo i znanje za bezbedno kretanje kroz planinu, fizička i psihička pripremljenost, korišćenje planinarske tehničke opreme, poznavanje orjentacije, metereologije, bivakovanja, pravila ishrane, prve pomoći i spasavanja kao i poznavanje osnova tehnike alpinizma za osiguravanje kretanja na strmim i stenovitim padinama, leti i zimi.

U osnovi deli se na alpsko i ekspedicijsko visokogorstvo.

Alpsko visokogorstvo podrazumeva uspone na vrhove direktno iz baze, tj. kampa u jednom danu, dok se ekspedicijsko sastoji iz većeg broja dana, penjanja iz etapa, zbog velikih visina, koje zahtevaju i dužu aklimatizaciju.

Prema Pravilniku o organizovanju i izvođenju visokogorskih uspona Planinarskog saveza Srbije, visokogorski usponi su usponi na vrhove preko 3500 m tokom cele godine i 2000 mnv u zimskom periodu.i izvođenju visokogorskih uspona Planinarskog saveza Srbije, visokogorski usponi su usponi na vrhove preko 3500 m tokom cele godine i 2000 mnv u zimskom periodu.

Jedan od naših ciljeva je da svake godine organizujemo visokogorski uspon na vrh iznad 3500 m, razvoj visokogorstva među našim članovima, njihova edukacija, sticanje novih znanja i iskustava za uspšno i bezbedno kretanje visokim planinskim masivima.

U prvoj godini rada našeg društva izveli smo visokogorsku ekspediciju Ararat, gde smo grupu od 10 planinara iz Srbije izveli na najviši vrh Turske na planini Ararat, Agri Dagi 5137 mnv.

U 2022. godini uspešno smo realizovali visokogorski uspon na vrh Grossvenediger 3666 mnv u Nacionalnom parku Hohe Tauren u Austriji, najviši vrh Kraljevine Maroko, Jbel Toubkal 4167 mnv u planinskom masivu Visoki Atlas, uspon na najviši vrh Italije, Gran Paradiso 4061 m, kao i ekspediciju Kavkaz, uspon na vrh Kazbek 5054 mnv u Gruziji.

Visokogorske uspone nastavili smo 2023. godine. Uspešno smo izveli uspone na vrhove, Wildspitze 3774 m, planinski masiv Ötztalske Alpe u Austriji, Castore 4226 m, masiv Monte Rosa na granici Italije i Švajcarske, Matterhorn 4478 m, kao i uspon na najviši vrh Austrije, Grossglockner 3798 m, u nacionalnom parku Hohe Tauern.