U periodu od 28.07. do 07.08.2022. godine, u organizaciji našeg društva, realizovana je visokogorska ekspedicija Kavkaz 2022. sa ciljem uspona na vrh Kazbek 5054 mnv u Gruziji. Na ekspediciji je učestvovalo 11 planinara iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Planinari su na put krenuli 28.07. avionskom letom od Beograda, preko Istanbula do glavnog grada Gruzije u koji stižemo u petak u jutarnjim časovima. Prvi dan boravka u Tbilisiju iskoristili smo za obilazak grada i kupovini gasa za spremanje hrane u baznom kampu.

U subotu rano ujutro prevozimo se do mesta Stepantsminda, selo u podnožju Kazbeka, udaljeno od Tbilisija 150 km. U selu zatičemo poprilično živu atmosferu, veliki broj turista i planinara. Nakon smeštaja ostatak dana smo iskoristili za pravu aklimatizaciju, pešašili smo od sela koje se nalazi na 1750 m, do manastira Svetog Trojstva 2170 mnv. Po povratku u selo, odlazimo na spavanje.

U nedelju smo započeli realizaciju ekspedicije. Od sela smo se džipovima prevezli do manastira, gde smo potom iznajmili četiri konja za transport stvari. Odatle započinjemo uspon do baznog kampa,  bivše sovjetske meteo stanice, sada planinarskog doma Behtlemi Hut koji se nalazi na 3650 m. Na početku pešačimo terenima koje odlikuje blagi uspon, brdoviti predeli sa zelenom travom do nekih 3100 m, gde počinje glečer Gergeti koji prelazimo oprezno. Po dolasku u dom, smestili smo se u našu sobu, večerali i otišli na spavanje.

Ponedeljak je bio dan za aklimatizaciju, penjemo se do visine od 4200 m, kako bi smo se upoznali sa stazom, posebno na jednom opasnom delu zbog odrona kamenja i pripremili organizam za boravak na visini. Tu smo se zadržali oko sat vremena, vodič Baranov je pokazao nekoliko tehnika spuštanja niz uže. Istom stazom se vraćamo u dom na večeru i spavanje.

Utorak je bio dan za odmor, pripremu opreme za uspon. Deo planinara je dan iskoristo za uspon do crkve koja se nalazi iznad doma, na visini od oko 3900 m.

Na uspon krećemo u sredu u 01h. Oko 11h po lokalnom vremenu na vrh 5054 m, izlazi šest planinara sa vodičem Baranov Dmitrijem. Na vrh su izašli Danijela Tešendić, Ružica Tešanović, Ivan Gregus, Dalibor Plisnić i Nebojša Kovačević. Jedan planinar je ostao na platou na visini od 4900 m, dok su dva planinara nakon što je jedan propao u glečersku pukotinu, odustali od daljeg uspona na 4300 m, pa ih je vodič Siniša Carević spustio do baznog kampa. Osim naše grupe, na vrh je izašao poljski planinar, koji je krenuo sam na uspon, što smo odmah prepoznali kao ne baš dobar potez pa smo ga pozvali u našu navezu, što je on sa zadovoljstvom prihvatio. Takođe, na vrhu smo zatekli grupu ruskih planinara koji su se penjali sa ruske strane i četiri planinara koji su krenuli na vrh od našeg baznog kampa, a koji su nas na jednom delu staze prestigli.

U dom smo se vratili oko 16h, gde su nas sa nestrpljenjem sačekali ostalo članovi ekspedicije. Nakon večere smo otišli na spavanje.

Sutradan se spuštamo do sela, prvo kupanje nakon pet dana, zajednička večera, uživali smo u gruzijskim specijalitetima i otišli na spavanje u komforne sobe.

Ostala dva dana boravka u Gruziji smo iskoristili za obilazak znamenitosti Tbilisija.

U Beograd slećemo u nedelju oko 16:30 časova.

Slični postovi