Loading Events

« Svi Events

Vrhovima Durmitora

Planina puna vode – Durmitor, Crna Gora

jul 12 @ 14:00 jul 14 @ 23:00

Durmitor veličanstvena planina, deo svetske kulturne baštine i projekta UNESCO “Čovek i biosfera”, biser Dinarida i možda najlepša planina Crne Gore. Nepregledna prostranstva, pitome livade, bujne šume, gorska jezera, impozantni vrhovi, raznolikost biljnog i životinjskog sveta opravdava sve epitete, titule i odličja koja ovaj planinski biser zaslužuje i sa pravom nosi. Avantura nas vodi u manje posećen deo nacionalnog parka gde ćemo moći da se povežemo sa samim sobom, osvestimo potrebu za begom iz grada i uživamo u impresivnim vajarskim delima najvećeg umetnika na svetu – prirode!

Datum i vreme polaska: 12.07.2024., Novi Sad, parking kod restorana „Knin“, Novosadski sajam, u 14 časova. Učesnike iz Beograda kupimo kod Sava Centra u 15.15 časova.

Datum i vreme povratka: 14.07.2024., Novi Sad, parking kod restorana „Knin“, Novosadski sajam, oko 23 časa. Učesnike iz Beograda ostavljamo kod Sava Centra oko 21.30 časova.

Vrsta aktivnosti: planinarenje.

Prutaš, Durmitor

PROGRAM AKTIVNOSTI

(12.07.) Petak: polazak iz Novog Sada u 14 časova. Usputno svraćanje do Sava Centra, gde kupimo učesnike iz Beograda. Vožnja uz usputne pauze do Žabljaka u Crnoj Gori. Smeštaj u pansionu u višekrevetnim sobama. Noćenje.

Durmitor

(13.07.) Subota: ustajanje i doručak. Priprema i polazak do Dobrog dola odakle krećemo na pešačenje kroz jedan od najleših delova Durmitora u kome ćemo popeti vrhove Prutaš (2401 m) i Štit (2236 m) i obići Veliko Škrčko jezero. Staza je kružna, dužine oko 13,5 km, sa visinskom razlikom u usponu 1401 m i 1398 m u spustu. Po završetku pešačenja povratak na Žabljak u smeštaj. Večera, slobodno veče i druženje. Noćenje.

UNESCO Durmitor

(14.07.) Nedelja: ustajanje i doručak. Polazak do Momčilovog grada odakle krećemo na uspon na Crvene Grede (2165 m). Staza je povratna, dužine 8,7 km, sa visinskom razlikom u usponu 510 m i isto toliko u spustu. Po završetku pešačenja spremanje i polazak za Srbiju. Vožnja do Novog Sada sa usputnim pauzama. Učesnike iz Beograda ostavljamo kod Sava Centra. Dolazak u Novi Sad oko 23 časa.

KOTIZACIJA: 130 € u dinarskoj protivvrednosti. Kotizacija obuhvata troškove prevoza, troškove organizacije, 2 noćenja u pansionu, dobit društva i poreze i doprinose.

Kotizacija ne obuhvata ulaznicu za NP Durmitor (5 evra po danu – 2 dana smo u nacionalnom parku). Postoji mogućnost kupovine godišnje kartice za NP Crne Gore (13,5 evra). Nakon formiranja grupe vodiči će dati instrukcije za plaćanje. U slučaju odustanka pronaći zamenu, uplaćeni novac se ne vraća.

OPREMA: planinarske cipele, štapovi, odeća prilagođena vremenskim uslovima, naočare za zaštitu od sunca, krema za zaštitu od sunca, rezervna presvlaka, čeona lampa.

HRANA: na Žabljaku u nekom od ugostiteljskih objekata (nije uključena u kotizaciju), a na stazi iz ranca.

NAPOMENA: broj učesnika u grupi je ograničen.

INFORMACIJE I PRIJAVE: kod vodiča na broj telefona 063/543-724 (Jelena Prodanović) i 060/0671-220 (Nenad Perović).

Na akciji mogu učestvovati isključivo planinari koji su članovi osnovnih planinarskih organizacija učlanjenih u PSS, sa uplaćenom članarinom za 2024. godinu. Sportska manifestacija se realizuje u skladu sa Statutom Društva i Godišnjim kalendarom aktivnosti.

Vodič zadržava pravo da u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti, izmeni plan u slučaju vanrednih okolnosti.

Za ovo putovanje nije obezbeđenja zaštita u pogledu garancija putovanja shodno čl. 86. st. 3. Zakona o turizmu.

VODIČI: Jelena Prodanović, broj licence Službe vodiča PSS MB 503 i Nenad Perović, broj licence Službe vodiča PSS MB 826.

ORGANIZATOR SPORTSKE MANIFESTACIJE: PD Alma Mons Adventures Novi Sad, MB:28727968

Ukoliko niste naš član, a želite da postanete, to možete uraditi na ovoj stranici.