Loading Events

« Svi Events

Visoki Atlas – Jbel Toubkal 4167

18 septembra @ 09:15 26 septembra @ 08:25

MAROKO – VISOKI ATLAS
Jebel Toubkal 4167 mnv

„Maroko podseća na veliko stablo čiji su koreni duboko vezani za Afriku, a čije grane njišu vetrovi koji duvaju iz Evrope“ (Hasan II, kralj Maroka, 1961-1999).

Kraljevina Maroko nalazi se na severozapadu Afrike, a ime joj potiče od bivše prestonice Marakeš, označava “Božiju zemlju”, na berberskom jeziku. Posle niza kolonizatora, Maroko je zvanično postala suverena monarhija 1956 godine. Danas Maroko broji oko 33 miliona stanovnika, što ga svrstava u četvrtu arapsku zemlju. Površina Maroka je podeljena na 16 glavnih regiona koji se zatim dele na 62 prefekture ili opštine. Neki od najvažnijih i najlepših gradova u ovoj zemlji su Fes, Marakeš, Tanger, Agadir, Oujda, Kenitra, Kazablanka. Stanovništvo Maroka čine većinom Arapi i Berberi ili mešavina Arapa i Berbera. Berberi su starosedelački narod na podneblju Afrike, a Arapi su na prostor Maroka stigli između VII i XI veka. Tokom vekova je došlo do mešanja Arapa i Berbera, tako da jako mali procenat stanovništva Maroka čine čistokrvni Arapi ili Berberi. Arapi su sa svojim dolaskom na prostor Maroka doneli islam i svoju kulturu.

Atlas je planinski masiv koji se prostire dužinom od 2300 km kroz Maroko, Alžir i Tunis. Najviši vrh je Jebel Toubkal sa 4167 m, koji se nalazi u Maroku. Atlas je masiv koji razdvaja Mediteran i atlansko primorje od Saharskog dela Maroka.

PROGAM AKTIVNOSTI

I dan – avionski let na relaciji Beograd – Istanbulu – Marakeš. Polazak iz Beogarad u 09:15 časova. Dolazak u Marakeš u 22h, transfer do hotela, noćenje.

II dan – ustajanje u 08 časova, doručak u hotelu, koji traje do 10 časova. Obilazak Džamije Kutubija, koja se nalazi u neposrednoj blizini hotela. Džamija se vidi iz svih delova Marakeša, jer je najveća džamija ovog grada. Njen minaret visok je 70 m i jedan je od najlepših minareta na svetu. Džamija je sagrađena u vreme vladavine almohadskog kalifa Jakuba al-Mansura, u 12. veku. Stari deo grada Marakeša, Medina, nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske baštine od 1985. godine, jer se tu nalaze arhitektonski vrlo značajne građevine. U 11 časova polazak sa svim stvarima, gde prvo obilazimo botačničku baštu Majorel, u kojoj se zadržavamo oko jedan čas, nakon čega nastavljamo prema selu Imil (1770 mnv), koje je udaljeno oko 63 km.

Imlil je malo selo u masivu Visokog Atlasa, koje predstavlja prvu polaznu tačku za uspon na Toubkal i ostale vrhove Atlasa. Po dolasku u Imlil oko 16 časova, smeštaj u hotel našeg domaćina, večera, slobodne aktivnosti i pripreme za sutrašnji uspon.

III dan – ustajanje u 06 časova. Nakon doručka u 08 časova polazak na uspon do planinarskog doma Muflon (3207 mnv). U zavisnosti od potreba postoji mogućnost iznajmljivanja mula za transport viška stvari do planinarskog doma. Do doma vodi planinarska staza sa visinskom razlikom do oko 1500 metara, sa nekoliko blagih uspona, bez tehnički zahtevnih elemenata. Celim delom staze se ide stenovitim delovima, bez izražene vegetacije. Prva tri kilometra se ide relativno ravnim delom staze do prvog odmorišta Samaharouj. Potom sledi strmi uspon, do ponovnog izlaska na ravni deo staze koja vodi dalje prema domu, koji je udaljen oko 7 km. Na nekiliko lokacija do doma nalaze se adaptirana mesta za odmor, gde se možemo okrepiti domaćin čajem od nane i sveže ceđenim sokovima. Očekivani dolazak u plainarski dom do 16 časova, smeštaj u višekrevetne sobe. U zavisnoti od vremenskih prilika, nastavak aklitamizacionog uspona do 3500 metara, boravak na toj visini i povratak u dom na večeru. Odlazak na spavanje u 21 čas.

IV dan – ustajanje u 03 časa. Polazak na završni uspon na vrh Toubkal 4167 mnv, strmom stazom, sa konstantnim usponom, ukupne dužine oko 5 km. Staza nije tehnički zahtevna, visinska razlika iznosi 960 metara. Očekivani dolazak na vrh do 08 časova. Zadržavanje na vrhu za odmor i fotografisnaje. Povratak istom stazom do planinarskog doma, ručak, domor, pakovanje ostatka stvari i silazak do Imlila. Očekivani dolazak u selo do 17 časova. Po dolasku smeštaj, večera i slobodne aktivnosti.

V dan – ustajanje u 08 časova. Nakon doručka u 10 časova polazak za grad Esauira. Očekivani dolazak do 16 časova sa usputnim pauzama. Nakon smeštaja u hotel u starom delu grada, slobodne aktivnosti, obilazak grada i odlazak na obalu Atlantskog okeana gde gledamo zalazak sunca.

VI – ustajanje po slobodnom izboru. Prepodnevni obilazak grada, odlazak na lokalnu plažu na Atlantski okean. Obilazak pijace, kupovina suvenira. U 12 časova polazak za Marakeš. Očekivani dolazak u Marakeš oko 15 časova. Smeštaj u Hotel Cecil, slobodne aktivnosti, obilazak znamenitosti Marakeša po slobodnom izboru ili uz dogovor grupe. Večernje druženje na centralnom trgu.

VII – ustajanje u 08 časova, doručak u hotelu koji traje do 10 časova. U 11časova polazak prema mestu Ouzoud, gde obilazimo čuvene vodopade. Ouzoud vodopadi su bez najmanje sumnje najspektakularniji u severnom delu Afrike. Pored vodopada se nalazi veći broj restorana sa prepoznatljivom marokanskom kuhinjom po pristupačnim cenema. Povratak u Marakeš, u Hotel Cecil u popodnevnim časovima.

VIII dan – u 16:05h polazak na avionski let na relaciji Marakeš – Istanbul – Beograd. Dolazak u Beograd sutradan u 08:25 časova.

VODIČ: Siniša Carević, Tel/Viber: 064/11-40-264, sinisacarevicns@gmail.com (do sada dva uspona na Visoki Atlas, 2014 i 2019. godine).

Na akciji mogu učestvovati planinari koji su članovi osnovnih planinarskih organizacija učlanjenih u Planinarski savez Srbije.

Pre odlaska na kaciju biće održan zajednički sastanak i učešće na nekoliko planinarskih akcija na Fruškoj gori i drugim planinama u zemlji u cilju međusobnog upoznavanja.

OPREMA: spisak potrebne opreme biće dostavljen svakom učesniku prilikom prijave i organizovanja zajedničkog sastanka.

KOTIZACIJA: 420 e, bez avio karte. Kotizacija obuhvata troškove vize, svi transferi tokom boravka u Maroku, doručak u Hotelu Cecil, smeštaj, doručak i večera u selu Imlil, spavanje u domu Muflon, prenoćište u Esauiri.