Loading Events

« Svi Events

Via Ferrata Gornjak

maj 26 @ 07:00 20:00

Via ferrata Gornjak se nalazi u naselju Ždrelo, opština Petrovac na Mlavi. Od gradskog naselja Petrovac na Mlavi udaljena je 15 km, a od Banje Ždrelo svega 5 km. Od glavnog grada Srbije udaljena je oko 130 km. Ferata je napravljena na stenama Malog Vukana u masivu Homoljskih planina.

VREME I MESTO POLASKA: nedelja, 26.05.2024., 7 h od parkinga ispred restorana Knin, Novosadski sajam.

VREME I MESTO POVRATKA: nedelja, 26.05.2024., do 20h kod parkinga ispred restorana Knin, Novosadski sajam.

PROGRAM AKTIVNOSTI

NEDELJA: polazak iz Novog Sada u 7 časova. Vožnja uz usputne pauze do Gornjačke klisure. Priprema i ulazak u feratu. Ferata „Gornjak“ je dugačka 1100 m, sa visinskom razlikom 330 m. Kretanje feratom je vertikalno, kroz 12 sekcija.

Dužina sajle je oko 400 m. Ocene je B/C sa par detalja D. U najvećem delu Ferrate postoji staza (tzv. chicken road) kojom se mogu obići teški delovi. Jedna od zanimljivosti ove ferate je što se može proći i kroz malu pećinu. Silaz je stazom ka česmi „Četiri lule“. Po silasku iz ferate, odlazak na večeru u restoran ć tradicionalne kuhinje „Vrata Homolja“ i polazak za Novi Sad. Vožnja do Novog Sada sa usputnom pauzom po potrebi.

KOTIZACIJA: 4500.00 dinara. Kotizacija obuhvata troškove prevoza, putarine, troškove organizacije i vođenja, dobit društva i poreze i doprinose. Nakon formiranja grupe vodiči će dati instrukcije za plaćanje. U slučaju odustanka pronaći zamenu, uplaćeni novac se ne vraća.

OPREMA: planinarske cipele, oprema za zaštitu od kiše, vetra i sunca,
rezervna odeća, štapovi (ukoliko ih posedujete), čeona lampa. Za penjanje ferate je obavezan pojas, šlem, ferata set i rukavice za ferate (ukoliko je potrebno pojas, šlem i ferata set se mogu iznajmiti u planinarskom društvu koje upravlja feratom). Obavezno poneti lična dokumenta, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa markicom za tekuću godinu.

INFORMACIJE I PRIJAVE: kod vodiča na brojeve telefona 063/543-724 i
064/1140-264.

Na akciji mogu učestvovati isključivo planinari koji su članovi osnovnih
planinarskih organizacija učlanjenih u PSS, sa važećom planinarskom karticom za 2024. godinu.

Sportska manifestacija se realizuje u skladu sa statutom društva i godišnjim kalendarom aktivnosti.

Vodič zadržava pravo da u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju
planinarskih aktivnosti, izmeni plana u slučaju vanrednih okolnosti.

Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja shodno čl. 86. st. 3 Zakona o turizmu.

VODIČI: Jelena Prodanović, licencirani vodič Via Ferrata MB 503, pomoćni vodiči Siniša Carević MB 689 i Nenad Perović MB 826.

ORGANIZATOR SPORTSKE MANIFESTACIJE: Planinarsko društvo Alma Mons Advenutres, MB 28727968.