Loading Events

« Svi Events

Vodopadi, vrhovi i kampovanje na Staroj planini

Stara Planina – kampovanje i planinarenje

jul 5 @ 06:00 jul 7 @ 22:00

Nepravedno izostavljena sa liste nacionalnih parkova Srbije, Stara
planina pleni svojom lepotom, izobiljem vodotokova, divljinom i
mogućnošću za istinski beg u priordu. Na ovoj akciji ćemo ići i
neobeleženim stazama, i zaviriti u kutke ove lepotice gde retko kada
ljudska noga kroči, u predele koji podsećaju na prašume. Uz sve ovo ćemo i osetiti kako kampovanje u divljini može da nas poveže sa nama samima, testira naše granice i poveća uživanje koje nastupa odmaranjem posle napornog dana pešačenja uz pogled na zvezde i simfoniju zvukova.
Pridružite nam se na upečatljivom kampovanju, istraživanju i otrkivanju magije Stare planine.

VREME I MESTO POLASKA: 05.07.2024., Novi Sad, parking kod restorana „Knin“, Novosadski sajam, u 6 časova. Učesnike iz Beograda kupimo kod Sava Centra u 7.15 časova.

VREME I MESTO POVRATKA: 07.07.2024., Novi Sad, parking kod restorana „Knin“, Novosadski sajam, u večernjim časovima. Učesnike iz Beograda ostavljamo kod Sava Centra u večernjim časovima.

VRSTA AKTIVNOSTI: kampovanje i planinarenje.

PROGRAM AKTIVNOSTI

PETAK: polazak iz Novog Sada u 6 časova. Usputno svraćanje do Sava Centra, gde kupimo učesnike iz Beograda. Vožnja uz usputne pauze po potrebi do Toplog Dola. Pešačenje do prvog mesta za kampovanje. Usput obilazimo Krmoljske, Kurtulske i Čunguljske vodopade. Dužina staze je oko 12,5 km, sa visinskom razlikom u usponu 619 m i u spustu 449 m. Podizanje kampa, večera i noćenje.

Stara Planina logorovanje

SUBOTA: ustajanje i doručak. Pakovanje šatora i polazak na pešačenje do sledećeg mesta za kampovanje na Koprenu (1965 m). Usput obilazimo vodopad Vurnje i penjemo vrhove Vražja glava (1936 m), Tri čuke (1937 m) i Kopren (1965 m). Staza je dužine oko 12,7 km, sa visinskom razlikom u usponu 1222 m i u spustu 267 m. Podizanje kampa, večera, druženje i noćenje.

Vražja Glava, Stara Planina

NEDELJA: ustajanje i doručak. Pakovanje šatora i polazak na pešačenje do Toplog Dola. Usput obilazimo vodopad Tri kladenca i gornji i donji Piljski vodopad. Staza je dužine 20,5 km, sa visinskom razlikom u usponu 337 m i u spustu 1457 m. Po završetku pešačenja spremanje i polazak za Novi Sad. Vožnja do Novog Sada sa usputnim pauzama. Učesnike iz Beograda ostavljamo kod Sava Centra. Dolazak u Novi Sad u večernjim časovima.

Vurnja, Stara Planina

KOTIZACIJA: 6000 dinara. Kotizacija obuhvata troškove organizacije, dobit
društva i poreze i doprinose. Prevoz je sopstveni i kotizacija ne obuhvata
troškove prevoza. Vodiči će pomoći oko organizacije prevoza i popunjavanja mesta u kolima. Nakon formiranja grupe vodiči će dati instrukcije za plaćanje. U slučaju odustanka pronaći zamenu, uplaćeni novac se ne vraća.

OPREMA: oprema za kampovanje (šator, podloška, vreća za spavanje, pribor za ishranu, jedan gorionik na dve osobe, posuda za spremanje hrane (jedna na dve osobe), gorivo za gorionik i hrana), planinarske cipele, kamašne, štapovi, odeća za treking, naočare za zaštitu od sunca, kabanica, čeona lampa. HRANA: u sopstvenoj organizaciji, a na stazi iz ranca.

NAPOMENA: broj učesnika u grupi je ograničen. Za učestvovanje na akciji je potrebna odgovarajuća oprema za kampovanje, dobra kondicija i spremnost na avanturu. Učesnici akcije Dragulj prirode: Madeira, Portugalija ne plaćaju kotizaciju za ovu akciju.

INFORMACIJE I PRIJAVE: kod vodiča na broj telefona 063/543-724 i 060/0671-220.

Na akciji mogu učestvovati isključivo planinari koji su članovi osnovnih
planinarskih organizacija učlanjenih u PSS, sa uplaćenom članarinom za 2024. godinu. Sportska manifestacija se realizuje u skladu sa Statutom Društva i Godinjšim kalendarom aktivnosti.

Vodič zadržava pravo da u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju
planinarskih aktivnosti, izmeni plan u slučaju vanrednih okolnosti.

Za ovo putovanje nije obezbeđenja zaštita u pogledu garancija putovanja shodno čl. 86. st. 3. Zakona o turizmu.

VODIČI: Jelena Prodanović, broj licence Službe vodiča PSS MB 503 i Nenad
Perović,
broj licence Službe vodiča PSS MB 826.

ORGANIZATOR SPORTSKE MANIFESTACIJE: PD Alma Mons Adventures Novi
Sad MB:28727968

Ukoliko niste naš član, a želite da postanete, to možete uraditi na ovoj stranici.