Loading Events

« Svi Events

Rtanj za roditelje i decu

Rtanj – Mistična piramida Istočne Srbije

jun 21 @ 14:00 jun 23 @ 20:00

Drugari vodimo vas na mističnu planinu Rtanj, zajedno sa vašim roditeljima. Biće mnogo sadržaja, kampovanje, uspon na najviši vrh Šiljak, poseta selu Vrmdža, ako stignemo idemo i do Lazareve pećine.

PROGRAM AKTIVNOSTI

PETAK: polazak iz Novog Sada, sa dogovorenog mesta o čemu ćemo vas blagovremeno obavestiti. Putujemo do Rtnja, vozimo se oko 4 sata. Kada stignemo, smeštamo se u naš raj, domaćinstvo porodice Tomić, Tomićeve kolibe koje se nalaze na visini od 850 m. Za sve vas koji volite avanturizam i hotel sa milion zvedica smeštaj u šatoru, ali takođe možete spavati u kamp prikolicama koje su snabdeve sa 4-5 kreveta, tuš, toalet, toplu vodu.

Za sve vas koji volite kampovanje, ponesite svoje šatore, podloške i sve ono što volite da imate pore sebe dok ste u prirodi. Kamp ima pijaću i tehničku vodu, toalet, tuš. Kada se smestimo, ostatak večeri provodimo u dobrom druženju.

SUBOTA: ustajemo, razgibamo se, dobro jedemo i krećemo na pešačenje. Penjemo se na Rtanj i njegov najviši vrh Šiljak 1565 m. Čeka nas staza dužine 12 km, sa visinskom razlikom do 715 m. Očekujemo da smo na Rtnju u 14h, uživamo u pogledu, fotkamo se, a potom spuštamo nazad u kamp na druženje.

NEDELJA: kada se dobro naspavmo idemo u poestu čuvenom selu Vrmdža, Selo je udaljeno 15 kilometara od Sokobanje. Na putu Aleksinac-Sokobanja postoji, vidno označen, putokaz za Vrmdžu. Asvaltiranim putem,  posla vožnje od oko pola sata, dolazite do prvih kuća. Ako zastanete i pogledate, oko sebe, videćete da po brdima ima razbazanih kuća. Kako je selo dobilo ime? I danas meštani kažu „navrnuti vodu“ odprilike skrenuti vodu  u željenom pravcu, „odvrnuti vodu“  vratiti je u prvobitni tok, znači mesto sa dosta vode,  odnosno izvora.

Obilazimo etno muzej, a potom nastavljamo do Sokobanje. Ukoliko nam vreme dozvoli i dobro se organizujemo, idemo i do Lazareve pećine. Nakon svega toga, polazak za Novi Sad.

OPREMA: patike ili cipele za boravak u prirodi, slojevita odeća, presvlaka, kapa šešir ili marama za zaštitu od sunca, planinarski štapovi, čeona lampa, za boravak u kampu šator, vreća i podloška.

ISHRANA: u domaćinstvu porodice Tomić imamo organizovan ručak, pasulj ili gulaš. Takođe, možete da naručite doručak, večeru, kolače, sokove, čaj.

KOTIZACIJA: 1000 dinara, za troškove organizacije i doprinose vodiča. Nakon formiranja grupe vodič će vam poslati uputstva za način plaćanja. Troškove smeštaja učesnici snose sami na licu mesta i oni iznose 500 dinara po noći za boravak u kampu, 2400 dinara po noći za smeštaj u prikolici.

INFORMACIJE I PRIJAVE: kod vodiča na broj telefona 0638713031, mail stasaaa@yahoo.co.uk Prilikom prijave dostaviti broj planinarske kartice i naziv planinarskog društva.

Na akciji mogu učestvovati isključivo planinari koji su članovi osnovnih
planinarskih organizacija učlanjenih u PSS, sa važećom planinarskom karticom
za 2024. godinu.

Sportska manifestacija se realizuje u skladu sa statutom društva i godišnjim
kalendarom aktivnosti.

Vodič zadržava pravo da u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju
planinarskih aktivnosti, izmeni plana u slučaju vanrednih okolnosti.

Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja shodno čl. 86. st. 3 Zakona o turizmu.

VODIČI: Stanislava Sovilj Gmizić licenca Službe vodiča PSS MB 698.

ORGANIZATOR SPORTSKE MANIFESTACIJE: Planinarsko društvo Alma Mons Advenutres, MB 28727968.

Ukoliko niste naš član, a želite da postanete, to možete uraditi na ovoj stranici.