Loading Events

« Svi Events

Ötztal Alps – Weißkugel 3739 m

jun 15 @ 06:00 jun 18 @ 18:00

Otztalske Alpe, planinski masiv u centralnim Alpama u Evropi, sa najviše glečera. Brojni su vrhovi iznad 3000 metara, a najviši vrhovi u Ötz dolini nalaze se u zaštićenom području (npr. Wildspitze, Weißkugel, Hochwilde) najviših i najdužih glečera. Weißkugel (tal. Palla Bianca) s 3739 m nadmorske visine je druga najviša planina u Ötztalskim Alpama i četvrta najviša planina u Austriji. U ovom masivu, u septembru 1991. je pronađen ledeni čovek Otzi, između vrhova Fineilspitze i Similaun. Naslovna forografija, izvor Wikipedia.

VREME I MESTO POLASKA: 15.06.2024., 06h, Novi Sad, lokomotiva kod Železničke stanice.

VREME I MESTO POVRATKA: 18.06.2024., 18h, Novi Sad, lokomotiva kod Železničke stanice.

PROGRAM AKTIVNOSTI

SUBOTA: okupljanje učesnika u Novom Sadu, polazak u 06h. Celodnevna vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, sa nekoliko uspustnih pauza do mesta Merano. Oečkivani dolazak do 19h. Smeštaj u planinskom objektu koji poseduje višekrevetne sobe, kupatilo, dvorište. Priprema opreme, odlazak na spavanje.

NEDELJA: ustajanje do 07h. Nakon doručka u 08h nastavak puta do mesta Tanai, u regiji Trentino Alto Adige, do kojeg je potrebno oko 1:30h vožnje. Selo se nalazi na 1413 metara nadmorske visine. Ostavljamo vozilo na parkingu, pakujemo opremu potrebno za dva dana boravka u planini. Prvi dan pešačimo do planinarskog doma Oberetteshütte koji se nalazi na 2670 m. Do doma je ptrebno pečačiti 3h. Staza vodi kroz klasičnu alpsku dolinu, prvo kroz visoku četinarsku šumu, zatim širokim makadamskim putem do prve stanice žičare, a potom dalje preko sena konstantnim usponom do doma. Po dolasku na dom, smeštaj u sobe, slobodne aktvnosti, večera i odlazak na spavanje do 22h. Dužina staze do doma 6,2 km.

PONEDELJAK: ustajanje u 04h. Nakon doručka u 05h polazak na završni uspon na vrh. Staza vodi po stenovitom terenu do dolaska na glečer Matscherferner. Nakon prelaska glečera sledi završni uspon stenovitim delom ocene III+. Zadržavanje na vrhu za odmor i fotgrafisanje. Povratak u dom na ručak i odmor. Staza je dužine 10,8 km u oba pravca. Silazak u dolinu, odmor, pakovanje opreme u vozilo, polazak za Sloveniju, mesto Kranjska Gora. Očekivani dolazak sa usputnim pauzama do ponoći. Smeštaj u Hostelu Nika.

UTORAK: ustajanje do 09h. Nakon doručak u 10h polazak za Ljubljanju, poseta prodavnicama planinarske opreme u tržnom centru BTC u trajanju do 2h. Nastavak puta za Novi Sad u koji stižemo do 19h.

KOTIZACIJA: 310 evra, koja obuhvata troškove prevoza, putarine kroz Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, jedno prenoćište u Austriji, mesto Merano, prenoćište sa polupanisonom u planinarskom domu, prenoćište u Kranjskoj Gori, troškove organizacije.

OPREMA: planinarski tehnički ranac do 30 l, planinarske duboke tehničke cipele, planinarski štapovi, dva-tri para čarapa, planinarske pantalone, polar, perjana jakna, jakna za zaštitu od vetra, zimska kapa, dva para zimskih rukavica, naočare za zaštitu od sunca, rezervna topla presvlaka, čeona lampa. Tehnička oprema: dereze, cepin, alpinistički pojas, tri karabinera sa maticom, dva prusika 4-6 mm, dužine 4 m, alpinistički šlem.

INFORMACIJE I PRIJAVE: kod vodiča akcije, broj telefona 0641140264.

Na akciji mogu učestvovati isključivo planinari koji su članovi osnovnih
planinarskih organizacija učlanjenih u PSS, sa važećom planinarskom karticom za 2024. godinu. Takođe, za učešće u akciji potrebno je iskustvo boravka na vrhovima iznad 2500 m, korišćenje tehničke opreme, suvereno vladanje čvorologijom, upotrebom dereza, cepina, završen zimski alpinistički tečaj ili škola visokogorstva PSS.

Sportska manifestacija se realizuje u skladu sa statutom društva i godišnjim kalendarom aktivnosti.

Vodič zadržava pravo da u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju
planinarskih aktivnosti, izmeni plana u slučaju vanrednih okolnosti.

Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja shodno čl. 86. st. 3 Zakona o turizmu.

VODIČ:  Siniša Carević, licenca Službe vodiča PSS MB 689.

ORGANIZATOR SPORTSKE MANIFESTACIJE: Planinarsko društvo Alma Mons Advenutres, MB28727968.