Loading Events
  • This event has passed.

« Svi Events

NP Đerdap, Šomrda – Sokolovac 626m

april 14 @ 05:00 22:00

Šomrda pripada grupi Karpatsko- balkanskih planina i zauzima centralnu poziciju u masivu Severnog Kučaja. Najviša tačka ove planine je istoimeni vrh visok 803m, koji je ujedno i najviši vrh Nacionalnog parka Đerdap. Sokolovac (626m) je jedan od najatraktivnijih vidikovaca u Đerdapskoj klisuri. Sa njega se pruža prelep pogled na Dunav i klisuru Gospodin vir. Sa Sokolovca se vide Treskavac i Domogled, u Rumuniji, i šumovita Čoka Njalta, susedni vrh, koji je od Sokolovca odvojen rekom Pesačom.

VREME I MESTO POLASKA: 14.04.2024., 05h, Novi Sad, parking kod Ekonomskog fakulteta.

VREME I MESTO POVRATKA: 14.04.2024., 22h, Novi Sad, parking kod Ekonomskog fakulteta.

PROGRAM AKTIVNOSTI

NEDELJA: polazak iz Novog Sada u 5h sa parkinga ispred Ekonomskog fakulteta. Vožnja preko Požarevca i Velikog  Gradišta sa kraćom usputnim pauzom. Planirani dolazak oko 09h kod tunela br. 17 na Đerdapskoj magistrali, kratak dogovor i početak pešačenja.

Staza vodi pored reke Pesače do vrha i vidikovca Sokolovac (626m) gde ćemo napraviti i dužu pauzu za odmor i fotografisanje. Nakon pauze spuštamo se prema Pesači i grebenskim putem idemo stazom kroz prostrane livade sa pogledom na moćni Dunav i planine u Rumuniji. Spuštamo se do Boljetinske reke i jedan kraći deo pešačimo kroz Boljetinski kanjon do arheološkog nalazišta Lepenski vir gde završavamo pešačenje.

Staza je kondiciono srednje zahtevna. Dužine staze je 20km sa oko 800m kumulativnog uspona.

Nakon završetka pešačenja, polazak za Novi Sad u koji stižemo oko 22h.

KOTIZACIJA: 3500,0 dinara koja obuhvata troškove prevoza i organizacije, poreze i doprinose. Nakon prijave i formiranja grupe, učesnici će dobiti instrukcije o načinu plaćanja.

OPREMA: duboke planinarske cipele, kamašne, planinarski štapovi, planinarske pantalone, polar, jakna za zaštitu od vetra, perjana jakna, kapa, rukavice, čeona lampa, voda i hrana tokom pešačenja.

INFORMACIJE I PRIJAVE: kod vodiča akcije, na broj telefona 064-128-49-68 i 060-333-02-25.

Na akciji mogu učestvovati isključivo planinari koji su članovi osnovnih planinarskih organizacija učlanjenih u PSS, sa važećom planinarskom karticom za 2024. godinu.

Sportska manifestacija se realizuje u skladu sa statutom društva i godišnjim kalendarom aktivnosti.

Vodič zadržava pravo da u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti, izmeni plana u slučaju vanrednih okolnosti.

Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja shodno čl. 86. st. 3 Zakona o turizmu.

VODIČI: Igor Bočković licenca Službe vodiča PSS MB 934 i Jelena Babić MB 933.

ORGANIZATOR SPORTSKE MANIFESTACIJE: Planinarsko društvo Alma Mons Advenutres, MB 28727968.