Loading Events

« Svi Events

Najlepša cvetna planina Slovenije – Golica, Logarska dolina i Velika Planina

maj 17 @ 06:00 maj 19 @ 23:00

Golica, ili kraljica narcisa, kako je mnogi nazivaju je planina u zapadnim Karavankama u Sloveniji. Njen greben prostire se na samoj granici između Slovenije i Austrije. Najviši vrh je Velika Golica (1835m) s koje se pruža pogled na zapadne Karavnake i deo Julijskih Alpa i Triglav. Južna padina Golice, travnata i obrasla bujnom vegetacijom poznata je po nepreglednim poljima narcisa. Logarska dolina se nalazi u središtu Savinjskih Alpa i smatra se jednom od najlepših ledničkih dolina u Evropi. Njen poseban dragulj je vodopad Rinka, visok 90m i jedan je od najviših vodopada sa slobodnim padanjem u Sloveniji. Velika Planina je najveće pastirsko naselje u Evropi. Nalazi se u Kamniško – Savinjskim Alpima i osim prirodne lepote same visoravni, krasi je i tradicionalna alpska pastirska kultura zbog čega i jeste poznata po svojim tradicionalnim pastirskim kolibama.

VREME I MESTO POLASKA:
17.05.2024. godine u 06:00č, Novi Sad. Parking kod Ekonomskog fakulteta.

VREME I MESTO POVRATKA:
19.05.2024. godine oko 23:00č, Novi Sad. Parking kod Ekonomskog fakulteta.

PROGRAM AKTIVNOSTI

PETAK:

06:00č – polazak iz Novog Sada sa dogovorenog mesta. Dnevna vožnja kroz Hrvatsku prema Sloveniji do Logarske doline. Tokom putovanja predviđena je jedna pauza od 45 minuta, sve ostale prema potrebama grupe. Dolazak u Logarsku dolinu oko 13:30č. Napuštamo prevoz na predviđenom mestu, spremni za pešačenje. Kratak dogovor, priprema za pešačenje i polazak na lagano pešačenje. Vozač nastavlja ka smeštaju.

Dužina staze oko 11km sa okvirno 370m kumulativnog uspona, lagana staza. Šetajući kroz Logarsku dolinu obilazimo dva vodopada – Palenk i Rinku. Predviđeno vreme pešačenja oko 4.5 sata.

18:00č – predviđeno vreme završetka pešačenja. Staza se završava kod doma Planincev gde smo i smešteni. Slobodno vreme. Noćenje.

SUBOTA:

07:00č – doručak (uračunat u cenu akcije). Okvirno vreme predviđeno za doručak je 30 do 45 minuta, nakon čega idemo prevozom do planine Golica. Očekuje nas okvirno 2 sata vožnje.

10:00č – dolazak na početnu tačku pešačenja. Kratak dogovor, priprema za pešačenje i polazak na uspon.

Dužina staze oko 12km sa okvirno 900m kumulativnog uspona. Kondiciono srednje zahtevna staza. Penjemo najviši vrh najlepše cvetne planine Golice, Velika Golica – 1835m.

17:00č – predviđeno vreme završetka pešačenja, polazak prevozom ka Logarskoj dolini. Čeka nas kao i u odlasku oko 2 sata vožnje do smeštaja. Slobodno vreme. Noćenje.

NEDELJA:

07:00č – doručak (uračunat u cenu akije). Pre doručka pakovanje i stavljanje stvari u prevoz. Nakon doručka, spremni za pešačenje, smeštamo se u prevoz i krećemo ka Velikoj Planini. Vožnja od nekih sat vremena do predviđenog mesta.

09:00č – očekivano vreme dolaska na početnu tačku pešačenja. Kratak dogovor, priprema za pešačenje i polazak na uspon.

Dužina staze oko 12km sa okvirno 650m kumulativnog uspona. Kondiciono srednje zahtevna staza. Penjemo najlepšu visoravan Slovenije, na prosečnoj nadmorskoj visini od 1500m.

15:00č – predviđeno vreme završetka pešačenja bez upotrebe žičare i polazak za Novi Sad. Postoji mogućnost korišćenja žičare. U slučaju da bude radila vodiči će se na licu mesta dogovoriti sa učesnicima da li će je koristiti ili ne. Cena žičare nije uračunata u cenu akcije. Vožnja kroz Hrvatsku. Tokom putovanja predviđena je jedna pauza od 45 minuta, sve ostale prema potrebama grupe. Dolazak u Novi Sad u večernjim satima.

Napomena: Sve satnice su okvirne i podložne promeni, vodič će učesnike blagovremeno obavestiti o svemu. Takođe, postoji mogućnost ishrane u restoranu doma, cena večere je 8€. Doručak je uračunat u cenu.

KOTIZACIJA: 195€, koja obuhvata troškove prevoza, dva noćenja sa doručkom, putarine i poreze kroz Hrvatsku i Sloveniju, troškove organizacije, smeštaj i hranu za vozača, dnevnice. Nakon formiranja grupe, učesnici će dobiti instrukcije o dinamici plaćanja.

OPREMA: Duboke planinarske cipele, kamašne, planinarski štapovi, planinarske pantalone, polar, jakna za zaštitu od vetra, presvlaka, odeća za slobodne aktivnosti. Svaki učesnik treba da ima u rancu čeonu lampu i astro foliju.

INFORMACIJE I PRIJAVE: kod vodiča akcije na brojeve telefona 064-128-49-68 Igor i 060-333-02-25 Jelena.

Na akciji mogu učestvovati isključivo planinari koji su članovi osnovnih planinarskih organizacija učlanjenih u PSS, sa važećom planinarskom karticom za 2024. godinu. Sportska manifestacija se organizuje u skladu sa statutom društva i ovogodišnjim kalendarom aktivnosti.

Vodič zadržava pravo da u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti, izmeni plan u slučaju vanrednih okolnosti.

Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja shodno čl.86.st.3 Zakona o turizmu.

VODIČI: Igor Bočković licenca Službe vodiča PSS MB 934 i Jelena Babić licenca Službe vodiča PSS MB 933.

ORGANIZATOR SPORTSKE MANIFESTACIJE: Planinarsko društvo Alma Mons Adventures, Novi Sad, MB: 28727968.