Loading Events

« Svi Events

Moračke planine – Kapetanovo jezero i Kanjon Mrtvice

jun 13 @ 14:00 jun 16 @ 22:30

Nestvarni predeli Moračkih planina se nalaze u geografskom srcu Crne Gore, u trouglu između Kolašina, Šavnika i Nikšića. Ovi predeli, istovremeno i pitomi i divlji, od davnina su služili kao visoki pašnjaci za ispašu stoke tokom leta, a u moderna vremena, sa značajnim smanjenjem broja stoke, predstavljaju zaboravljeni kraj u koji “zalutaju” samo poneki zaljubljenici u prirodu i planinari. Stoga je i vreme u ovim krajevima stalo, pa stočari koji tu borave tokom leta žive na sličan način kao i njihovi pretci – jednostavno, bez struje, televizije, signala za telefon. Prvo iznenađenje koje dočeka putnika koji se zaputi u ova crnogorska bespuća je Lukavica, ušuškana na oko 1600 m nadmorske visine, koju krase zeleni pašnjaci i cvetne livade narcisa, ispresecani vijugavim kolskim putevima, sa tu i tamo razbacanim katunima. Mir i tišina koji ovde vladaju su takvi da se čini da vam prodiru u svaku ćeliju i tamo puštaju korenje. A oko ovih pitomih pašnjaka se uzdižu kameni divovi: Gackove grede (2004 m) sa Velikim (2035 m) i Malim Žurimom (1965 m) na severoistoku, a preko puta njih greben Crvenog Ždrijela (2088 m) na koji se ka istoku nastavljaju vrhovi Kape Moračke, Štit (2191 m), Lastva (2226 m) i Zagradac (2217 m). Sa severne strane ovih vrhova se obrušava duboki ambis u čijem dnu, ispod cirka Vragodo, izvire reka Morača, žila kucavica Crne Gore.

Istočno od Lukavice se nalazi veliko planinsko ledničko jezero, Kapetanovo jezero, ili kako u ovom kraju više vole da ga zovu, Trebješko jezero. Gorski dragulj, Manito (Brnjičko) jezero, se skriva nedaleko od njega, među okolnim vrhovima koji nude vidike na gotovo celu Crnu Goru, od Komova do Lovćena. Još jedan vrhunski pešački doživljaj u ovim predelima očaravjuće lepote predstavlja prolazak kroz kanjon Mrtvice stazom koja prati korito reke i koja je odvajkada najkraća veza sa civilizacijom za stanovnike sela Velje Duboko koje se nalazi na ulasku u kanjon Mrtvice sa gornje strane. Mrtvičke grede, Kapija želja, čudesna šuma i Danilov most su samo neke od tačaka na ovoj stazi koje, zajedno sa ledenom plavo-zelenom vodom Mrtvice, ostavljaju neizbrisiv trag u sećanju.

VREME I MESTO POLASKA: 13.06.2024., Novi Sad, parking kod restorana „Knin“, Novosadski sajam, u 14 časova. Učesnike iz Beograda kupimo kod Sava Centra u 15.15 časova.

VREME I MESTO POVRATKA: 16.06.2024., Novi Sad, parking kod restorana „Knin“, Novosadski sajam, oko ponoći. Učesnike iz Beograda ostavljamo kod Sava Centra oko 22.30 časova.

PROGRAM AKTIVNOSTI

ČETVRTAK: polazak iz Novog Sada u 14 časova. Usputno svraćanje do Sava
Centra, gde kupimo učesnike iz Beograda. Vožnja uz usputne pauze do Kolašina u Crnoj Gori. Smeštaj u pansionu u višekrevetnim sobama. Noćenje.

PETAK: ustajanje i doručak. Priprema i polazak do Međuriječja odakle
krećemo na pešačenje kroz kanjon Mrtvice do Velje Dubokog. Staza je dužine oko 13,5 km. Po završetku pešačenja u Velje Dubokom nas čeka prevoz koji nas vozi do smeštaja na Kapetanovom jezeru u višekrevetnim sobama. Večera, slobodno veče i druženje. Noćenje.

SUBOTA: ustajanje i doručak. Polazak na kružno pešačenje Kapetanovom jezero – Nikolin vrh (1984 m) – Ilijin vrh (2051 m) – Mali Žurim (1965 m) – Kapetanovo jezero. Staza je dužine 10,2 km, sa visinskom razlikom u usponu 735 m i u spustu 686 m. Slobodno popodne/veče, druženje. Noćenje.

NEDELJA: ustajanje i doručak. Polazak na kružno pešačenje Kapetanovom jezero – Orlojevac (2112 m) – Manito jezero – Kapetanovo jezero. Staza je dužine 7,5 km, sa visinskom razlikom u usponu 628 m i u spustu 633 m. Po završetku pešačenja spremanje i polazak za Srbiju. Vožnja do Novog Sada sa usputnimbpauzama. Učesnike iz Beograda ostavljamo kod Sava Centra. Dolazak u Novi Sad oko ponoći.

KOTIZACIJA: 170 € u dinarskoj protivvrednosti. Kotizacija obuhvata troškove prevoza, troškove organizacije, 2 noćenja u planinskom seoskom domaćinstvu i 1 noćenje u pansionu, dobit društva i poreze i doprinose. Nakon formiranja grupe vodiči će dati instrukcije za plaćanje. U slučaju odustanka pronaći zamenu, uplaćeni novac se ne vraća.

OPREMA: planinarske cipele, štapovi, odeća prilagođena vremenskim
uslovima, naočare za zaštitu od sunca, krema za zaštitu od sunca, rezervna presvlaka, čeona lampa. HRANA: moguće poručivanje hrane u planinskom seoskom domaćinstvu ili u nekom od ugostiteljskih objekata u mestu u kome budemo noćili, a na stazi iz ranca.

INFORMACI I PRIJAVE: kod vodiča na broj telefona 063/543-724 i 060/0671-
220.

Na akciji mogu učestvovati isključivo planinari koji su članovi osnovnih
planinarskih organizacija učlanjenih u PSS, sa uplaćenom članarinom za 2024. godinu. Sportska manifestacija se realizuje u skladu sa Statutom Društva i godinjšim kalendarom aktivnosti.

Vodič zadržava pravo da u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju
planinarskih aktivnosti, izmeni plan u slučaju vanrednih okolnosti.

Za ovo putovanje nije obezbeđenja zaštita u pogledu garancija putovanja shodno čl. 86. st. 3. Zakona o turizmu.

VODIČI: Jelena Prodanović, broj licence Službe vodiča PSS MB 503 i Nenad Perović, broj licence Službe vodiča PSS MB 826.

ORGANIZATOR SPORTSKE MANIFESTACIJE: PD Alma Mons Adventures Novi Sad MB:28727968