Loading Events
  • This event has passed.

« Svi Events

Hohe Tauern – Grossglockner 3798 m

april 11 @ 14:00 april 14 @ 16:00

Grossglockner je najviši planinski vrh Austrije i celokupnog masiva Glockner grupe u nacionalnom parku Hohe Tauern. Leži na granici provincija „Bundeslaender“ između istočnog Tirola (Južni Tirol pripada Italiji od 1919.) i Koruške (Kaernten) na severoistoku. Planina ima oblik piramide (zvona) s dva vrha: veći Grossglockner (3798 m) i manji Kleinglockner (3770 m), međusobno su odvojeni uskim sedlom po imenu Glocknerscharte s 3766 m, koji je najviši usek Austrije. Uspon na Grossglockner smatra se istinskim visokogorskim i alpinističkim izazovom, posebnu u periodu kada je pod snegom.

VREME I MESTO POLASKA: 11.04.2024., 14h od lokomotive kod Železničke stanice, Novi Sad.

VREME I MESTO POVRATKA: 14.04.2024., 16h, lokomtiva kod Železničke stanice, Novi Sad.

PROGRAM AKTIVNOSTI

ČETVRTAK: polazak iz Novog Sada, u 14h. Vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju, sa dve usputne pauze do mesta Kranjska Gora, u koje stižemo do 20h. Smeštaj u sobe Apartmana Nika, večera i odlazak na spavanje.

PETAK: ustajanje u 04h, nakon doručka napuštamo smeštaj, u 05h polazimo za Austriju do mesta  Kals, udaljeno 153 km. Očekivano dolazak u 08h. Pakovanje opreme, polazak na pešačenje i uspon do planinarksog doma Erzherzog-Johann-Hütte 3454 m. Staza vodi alpskom dolnim pored domova Lucknerhutte 2241 m i Studl-Hütte 2802 m, gde čemo praviti pauze, preko glečera Ködnitzkee. Po dolasku u dom Erzherzog-Johann-Hütte, smeštaj u zimsku sobu, večera. Dužina staze 7 km, sa visinskom razlikom od 1618 m.

SUBOTA: ustajanje u 04h, nakon doručka polazak na završni uspon na vrh, preko glečera, kroz kuloar na greben, a potom preko Kleinglockner na vrh. Zadržavanje za odmor i fotografisanje. Povratak u dom istom stazom, odmor za ručak i pakovanje opreme. Spust u dolinu, pakovanje opreme u vozilo i polazak u Kranjsku Goru. Dolazak u smeštaj, večera i odlazak na spavanje.

NEDELJA: ustajanje do 08h, doručak, u 10h napuštanje smeštaja. Polazak za Novi Sad, uspustne pauze u Sloveniji i Hrvatskoj. Očekivano vreme dolaksa do 16h.

KOTIZACIJA: 180 evra, koja obuhvata troškove prevoza, putarine kroz Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, dva prenoćišta u Kranjskj Gori – Hostel Nika, troškove organizacije.

OPREMA: planinarski ranac do 40 l, planinarske duboke cipele za zimske uslove, planinarski štapovi, aktivni veš, dva para čarapa, zimske planinarske pantalone, polar, perjana jakna, jakna za zaštitu od vetra, zimska kapa, dva para zimskih rukavica, naočare za zaštitu od sunca, rezervna topla presvlaka, čeona lampa. Tehnička oprema: dereze, cepin, alpinistički pojas, tri karabinera sa maticom, dva prusika 4-6 mm, dužine 4 m, alpinistički šlem. Za smeštaj u domu zimska vreća i podloška.

INFORMACIJE I PRIJAVE: kod vodiča akcije, broj telefona 0641140264.

Na akciji mogu učestvovati isključivo planinari koji su članovi osnovnih
planinarskih organizacija učlanjenih u PSS, sa važećom planinarskom karticom za 2024. godinu. Takođe, za učešće u akciji potrebno je iskustvo boravka na planini u zimskim uslovima, korišćenje tehničke opreme, suvereno vladanje čvorologijom, upotrebom dereza, cepina, završen zimski alpinistički tečaj ili škola visokogorstva PSS.

Sportska manifestacija se realizuje u skladu sa statutom društva i godišnjim kalendarom aktivnosti.

Vodič zadržava pravo da u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju
planinarskih aktivnosti, izmeni plana u slučaju vanrednih okolnosti.

Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja shodno čl. 86. st. 3 Zakona o turizmu.

VODIČ:  Siniša Carević, licenca Službe vodiča PSS MB 689.

ORGANIZATOR SPORTSKE MANIFESTACIJE: Planinarsko društvo Alma Mons Advenutres, MB28727968.