Loading Events

« Svi Events

Grčka – Zagori i kanjon Vikos

jun 19 @ 06:00 jun 23 @ 00:00

Zagori, za mnoge jedan od najlepših delova kontinentalne Grčke, je oblast
koja se nalazi na severu zemlje, na Epiru. Ova oblast je široko poznata po
najdubljem klancu na svetu, kanjonu Vikos, u kome izvire i kroz koji protiče
smaragdno zelena reka Vodomatis, i čija dubina je oko 2000 m. Iznad kanjona se uzdižu nebeski čuvari ovog područja – planina Timfi sa najpoznatijim vrhovima Gamila (2497 m) i Astraka (2486 m). U netaknutoj prirodi ovih planina krije se još jedan dragulj, jezero Drakolimni. Nestvarno lepo, nalazi se na visini od 2100 m, smešteno na ivici planine, duž planinskog grebenankoji se sa severne strane obrušava u 500 metara duboku klisuru reke Aoos.

Pored živopisne prirode, bajkoviti planinski predeo severnog Pinda krije i 46 šarmantnih kamenih sela iz XVIII veka koja su međusobno povezana kamenim putevima, stepenicama i mostovima, i koja pričaju istoriju ovog kraja. Tokom srednjeg veka Epirska oblast je često menjala gospodare, što je ovom području donelo preplitanje brojnih uticaja i bogatu kulturu. Nakon
dolaska Slovena na Epir početkom srednjeg veka, starosedelačko
stanovništvo (Vlasi ili Cincari) koje su činili pastiri i stočari se povlači u visoke planine Pinda. Oni su bili i talentovani trgovci i zanatlije, a svoje klesarsko umeće su u XVIII i XIX veku pretočili u raskošne kamene građevine i mrežu kamenih puteva i mostova, koji su očuvani do
danas.

VREME I MESTO POALSKA: 19.06.2024., Novi Sad, parking kod restorana „Knin“, Novosadski sajam, u 6 časova.

VREME I MESTO POVRATKA: 23.06.2024., Novi Sad, parking kod restorana „Knin“, Novosadski sajam, oko ponoći.

PROGRAM AKTIVNOSTI

SREDA: polazak iz Novog Sada u 6 časova. Vožnja uz usputne pauze do mesta Ioannina u Grčkoj. Smeštaj u pansionu u višekrevetnim sobama. Noćenje.

ČETVRTAK: rano ustajanje i polazak do mesta Mikro Papigko. Pauza za doručak i obilazak mesta. Priprema i polazak na pešačenje do planinarskog doma „Astraka“ (1950 m). Staza je dužine 5,2 km, sa visinskom razlikom u usponu 1009 m. Smeštaj u planinarskom domu, pauza za odmor i pešačenje do jezera Drakolimni. Staza je povratna, dužine 5,2 km, sa visinskom razlikom u usponu 442 m i isto toliko u spustu. Dolazak u planinarski dom. Večera, slobodno veče i druženje. Noćenje.

PETAK: rano ustajanje i doručak. Priprema i polazak na pešačenje planinarski dom „Astraka“ – Gamila 1 (2497 m) – Stoma (2466 m) – Gamila 2 (2465 m) – Astraka (2486 m) – Mikro Papigo. Staza je dužine oko 21 km, sa visinskom razlikom u usponu 1396 m i 2318 m u spustu. Ukoliko vremenski okviri dozvole, obići ćemo prirodne kamene bazene u malom kanjonu potoka Rogovo. Vožnja do čarobnog sela Vitsa i smeštaj u pansionu u višekrevetnim sobama. Vitsa je smeštena na samom obodu veličanstvenog kanjona Vikos i odiše posebnom energijom – u centru sela se nalazi kameni trg na kome 600 godina star ogroman platan obezbeđuje hlad bakicama i dekicama koji tu odmaraju tokom vrelih letnjih dana. Večera, slobodno veče i druženje. Noćenje.

SUBOTA: rano ustajanje i doručak. Polazak na kružno pešačenje Vitsa – Monodendri – Vitsa dužine 8,4 km sa visinskom razlikom u usponu 404 m i u spustu 412 m. Obilazak mesta Monodendri. Pauza za ručak. Vožnja do polazne tačke za pešačenje do vidikovca Beloi sa koga se pruža pogled na kanjon Vikos. Pešačenje do vidikovca i nazad do prevoza. U zavisnosti od vremenskih okvira odabraćemo dužu (oko 10 km sa visinskom razlikom u usponu oko 350 m i isto toliko u spustu) ili kraću stazu (oko 2,6 km sa visinskom razlikom u usponu oko 80 m i isto toliko u spustu). Usputni obilazak čuvenih kamenih mostova Zagori oblasti. Prevoz do Dojranskog jezera sa opcionom usputnom pauzom u Metsovu. Smeštaj u pansionu u višekrevetnim sobama. Noćenje.

NEDELJA: ustajanje i doručak, opciona šetnja (dogovor na licu mesta u zavisnosti od raspoloženja grupe i umora) oko jezera, spremanje i polazak za Srbiju. Vožnja do Novog Sada sa usputnim pauzama. Dolazak u Novi Sad u večernjim časovima.

KOTIZACIJA: 260 € u dinarskoj protivvrednosti. Kotizacija obuhvata troškove prevoza, troškove organizacije, 3 noćenja u pansionu i 1 noćenje u planinarskom domu, dobit društva i poreze i doprinose. Nakon formiranja grupe vodiči će dati instrukcije za plaćanje. U slučaju odustanka pronaći zamenu, uplaćeni
novac se ne vraća.

OPREMA: planinarske cipele, kamašne, štapovi, odeća prilagođena
vremenskim uslovima, naočare za zaštitu od sunca, krema za zaštitu od sunca, rezervna presvlaka, čeona lampa.

HRANA: moguće poručivanje hrane u planinarskom domu ili u nekom od
ugostiteljskih objekata u mestima u kojima budemo noćili, a na stazi iz ranca.

NAPOMENA: za učešće na akciji potrebna je dobra kondicija.

INFORMACI I PRIJAVE: kod vodiča na broj telefona 063/543-724 i 060/0671-
220.

Na akciji mogu učestvovati isključivo planinari koji su članovi osnovnih
planinarskih organizacija učlanjenih u PSS, sa uplaćenom članarinom za 2024. godinu. Sportska manifestacija se realizuje u skladu sa Statutom Društva i godinjšim kalendarom aktivnosti.

Vodič zadržava pravo da u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju
planinarskih aktivnosti, izmeni plan u slučaju vanrednih okolnosti.

Za ovo putovanje nije obezbeđenja zaštita u pogledu garancija putovanja shodno čl. 86. st. 3. Zakona o turizmu.

VODIČI: Jelena Prodanović, broj licence Službe vodiča PSS MB 503 i Nenad Perović, broj licence Službe vodiča PSS MB 826.

ORGANIZATOR SPORTSKE MANIFESTACIJE: PD Alma Mons Adventures Novi Sad MB:28727968