Loading Events

« Svi Events

Gorski kotar, Nacionalni park Risnjak i Opatija

NP Risnjak i Opatija, Republika Hrvatska

jul 19 @ 06:00 jul 21 @ 23:00

Nacionalni park Risnjak smešten je u Gorskom kotaru u Republici Hrvatskoj. Osnovu parka čini masiv planine Risnjak sa najvišim vrhom Veliki Risnjak (1528m). Nacionalnim parkom proglašen je 1953. godine. Proširenjem površine parka pod zaštitu su uključeni i lokaliteti izvor reke Kupe (321m) i planinski masiv Snježnika (1505m). Ceo masiv pripada Dinaridima, a sa njegovih vrhova pogled se prostire na Kvarnerski zaliv, Istarsko poluostrvo i Julijske Alpe u Sloveniji.

VREME I MESTO POLASKA: 19.07.2024., 06h, Novi Sad, parking kod Ekonomskog fakulteta.

VREME I MESTO POVRATKA: 21.07.2024., 23h, Novi Sad, parking kod Ekonomskog fakulteta.

PROGRAM AKTIVNOSTI

PETAK: olazak iz Novog Sada sa dogovorenog mesta. Dnevna vožnja kroz Hrvatsku do mesta Razloge u NP Risnjak. Tokom putovanja predviđena je jedna pauza od 45 minuta, sve ostale prema potrebama grupe. Dolazak u mesto Razloge oko 13h, kratak dogovor, priprema za pešačenje i polazak na izvor Kupe.

Dužina staze oko 8km sa okvirno 380m kumulativnog uspona, lagana staza. Predviđeno vreme pešačenja oko 4 sata.

U 17h predviđeno vreme završetka pešačenja, nastavak putovanja do Platka, dolazak u planinarski dom na Platku u 19h, raspoređivanje po sobama. Slobodno vreme. Noćenje.

SUBOTA: doručak (uračunat u cenu akcije). Ukoliko postoji mogućnost otvaranja restorana ranije, doručak će biti pomeren na 8h i time se sve dalje navedene satnice pomeraju za sat vremena. U 10h polazak na pešačenje. Od planinarskog doma kružnom stazom penjemo vrhove Veliki Risnjak – 1528m i Snježnik – 1505m.

Dužina staze oko 19km sa okvirno 1200 m kumulativnog uspona. Kondiciono zahtevna staza. U slučaju loših vremenskih uslova, staza će biti pilagođena uslovima na terenu, penjanje samo na vrh Snježnik.

U 19:00h završetak pešačenja, dolazak u dom. Slobodno vreme. Noćenje.

NEDELJA: ustajanje, doručak (uračunat u cenu akije). Pre doručka pakovanje i stavljanje stvari u prevoz. U10h napuštanje doma i polazak prema Opatiji. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ( obilazak grada, kupanje, ručak i slično). U 15h okupljanje grupe na dogovorenom mestu i polazak za Novi Sad. Vožnja kroz Hrvatsku. Tokom putovanja predviđena je jedna pauza od 45 minuta, sve ostale prema potrebama grupe. Dolazak u Novi Sad u večernjim satima.

KOTIZACIJA: 180 e, koja obuhvata troškove prevoza, putarine i poreze u Hrvatskoj, troškove organizacije, smeštaj i hrana za vozača, dnevnice, dva noćenja sa doručkom. Nakon prijave i formiranja grupe, učesnici će dobiti instrukcije o načinu plaćanja.

OPREMA: duboke planinarske cipele, kamašne, planinarski štapovi, planinarske pantalone, polar, jakna za zaštitu od vetra, presvlaka, odeća za slobodne aktivnosti.

INFORMACIJE I PRIJAVE: kod vodiča akcije, na broj telefona 064-128-49-68 i 060-333-02-25.Na akciji mogu učestvovati isključivo planinari koji su članovi osnovnih planinarskih organizacija učlanjenih u PSS, sa važećom planinarskom karticom za 2024. godinu.Sportska manifestacija se realizuje u skladu sa statutom društva ibgodišnjim kalendarom aktivnosti.

Vodič zadržava pravo da u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti, izmeni plana u slučaju vanrednih okolnosti.

Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja shodno čl. 86. st. 3 Zakona o turizmu.

VODIČI: Igor Bočković licenca Službe vodiča PSS MB 934 i Jelena Babić MB 933.

ORGANIZATOR SPORTSKE MANIFESTACIJE: Planinarsko društvo Alma Mons Advenutres, MB 28727968.

Ukoliko niste naš član, a želite da postanete, to možete uraditi na ovoj stranici.