Loading Events

« Svi Events

Ekspedicija Kazbek

28 jula @ 16:30 7 avgusta @ 15:30

Kavkaz je planinski masiv koji se nalazi u Evroaziji, između Crnog mora i Kaspijskog jezera, u regiji Kavkaza. Ovaj masiv se obično smatra prirodnom jugoistočnom granicom Evrope. Sastoji se od dva odvojena planinska sistema, a to su Veliki Kavkaz i Mali Kavkaz. Kavkaz je formiran uglavnom kao rezultat aktivnosti tektonskih ploča i to Arabijske ploče koja se kretala prema sjeveru u odnosu na Euroazijsku ploču.

Kazbek  je planinski vrh, ugrapešni stratovulkan i jedan od većih vrhova na Kakvazu. Treća je po veličini planina u Gruziji.  Ime mu, prevedno sa gruzijskog, znači ledena planina. Smešten je u lancu Khokh koji se proteže južno od Velikog Kavkaza. Na njegovim obroncima ima par ledenjaka koji svi zajedno zauzimaju površinu od oko 135 kvadratnih kilometara.

PLAN EKSPEDICIJE

I dan – transport do aerodroma Nikola Tesla. Avionski let na relaciji Beograd – Tbilisi, sa presedanjem u Istanbulu.

II dan – dolazak u Tbilisi u ranim jutarnjim časovima, smeštaj u hotel. Slobodne aktivnosti, obilazak grada, kupovina namernica potrebnih za boravak na planini.

III dan – u 10 časova polazak za Stepantsmindu (Kazbegi), selo udaljeno 155 km od Tbilisija, do kojeg je potrebno oko 3 sata vožnje autobusom. Stepantsminda predstavlja centar područja Kazbegi koje je početna tačka uspon na Kazbek. Selo se nalazi na obali reke Terek, na visini od 1740 m. Po dolasku u selo, smeštaj, slobodne aktivnosti, pregled opreme, večera, odlazak na spavanje. U centru sela postoji mogućnost iznajmljivanja opreme potrebne za uspon na Kazbek.

IV dan – nakon doručka polazak na uspon do planinarske kuće Betlemi, deo nekadašnje ruske meteorološke stanice, koja se nalazi na 3652 mnv. Do doma je potrebno preći oko 13 km, sa visinskom razlikom od 1800 m. Staza vodi preko manastira Gergeti 2150 m, gde postoji izvor vode, odakle sledi pešačenje po laganom terenu uz kratke deonice po kamenju. Zatim sledi prelezak glečera i preko kamenitog terena do doma. Po dolasku u dom, smeštaj, večera, slobodne aktivnosti, odlazak na spavanje.

V dan – aklimatizacioni uspon od planinarskog doma do 4300 mnv. Boravak na visini oko 2 sata, u zavinsoti od vremenskih uslova. Na ovom delu, kretanje u navezi. Povratak u dom, odlazak na spavanje.

VI dan – u 2 časa polazak na zavšni uspon. Dužina staze od doma do vrha 8 km. Zadržavanje na vrhu u zavinosti od vremenskih prilika za kratak odmor i fotografisanje. Povratak u planinarski dom, spavenje.

VII dan – ustanje u 07 časova, nakon doručka pakovanje opreme, silazak u selo Stepantsminda. Obilazimo crkvu Tsminda Sameba (Sv. Trojstva) na visini od 2179m. Po dolasku u selo, zajednički ručak, slobodne aktivnosti, spavanje.

VIII dan – ustajanje, doručak i polazak za Tbilisi. Celodnevni boravak u Tbilisiju, slobodne aktivnosti, spavanje.

IX dan – ustajanje, doručak. Celodnevni obilazak Tbilisija, slobodne aktivnosti, spavanje.

X dan – boravak u Tbilisiju. Slobodne aktivnosti, spavanje.

XI dan – avionski let na relaciji Tbilisi Beograd, sa presedanjem u Istanbulu.

IX i X dan boravka koristiće se kao rezervni dani za uspon, u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova.

Tehničke karaktersitike uspona: IFAS PD/UIAA II/2A. Ukupno uspona 3500-3800 m, sa 35 km. U periodu realizacije ekspedicije temperatura u Stepansmindi oko 25 stepeni, na vrhu od 0 do – 5.

OPREMA: spisak potrebne opreme biće dostavljen svakom učesniku nakon prijave.

INFORMACIJE I PRIJAVE: tel/viber +381641140264 ili na mail sinisacarevicns@gmail.com Prilikom prijave dostaviti broj planinarske kartice i naziv planinarskog društva. Na akciji mogu učestvovati isključivo planinari koji su članovi osnovnih planinarskih organizacija učlanjenih u PSS. Takođe, potrebno iskustvo uspona na planine iznad 2500 m u zimskim uslovima. Poželjno završen alpinistički tečaj.

CENA: 730 evra, koja obuhvata avionsku kartu, tarnsport do aerodroma Nikola Tesla, svi transporti u Gruziji, spavanje u Tbilisiju, Stepansmindi, planinarskoj kući Betlemi, zajednički ručak u Stepantsmindi nakon silaska sa vrha, ručak u Tbilisiju, putno osiguranje, majice i prišivač sa motivima Kazbeka.

ORGANIZATOR EKSPEDICIJE: Planinarsko društvo Alma Mons Advenutres

VODIČI: Siniša Carević, planinarski vodič PSS MB 689 i Dmitrij Baranov (Alpinistički odsek Novi Sad).

Alma Mons Adventures