Loading Events

« Svi Events

Albanija – Prokletije, Maja Nigvacit 2412 m

april 19 @ 13:00 april 21 @ 18:00

VREME I MESTO POLASKA: 19.04.2024., 13h od lokomotive kod Železničke stanice, Novi Sad.

VREME I MESTO POVRATKA: 21.04.2024., 18h, lokomtiva kod Železničke stanice, Novi Sad.

PROGRAM AKTIVNOSTI

PETAK: polazak iz Novog Sada u 13h. Vožnja preko Zlatibora, sa jednom pauzom za večeru do mesta Gusinje, u koje stižemo do 21h. Smeštaj u bungalove Peaks of Prokletije.

SUBOTA: ustajanje u 04h, nakon doručka u 05h polazak za Albaniju, do sela Ljepusa, odnosno prevoja Qafe Perdolec 1355 m, udaljeno od smeštaja 13 km. Prevoj je početna tačka planinarske staze uspona na Maja Nigvacit.

Staza na početku ide kroz šumu 2.5 km, do izlaska na visoravan gde se nalaze autentični stočarski katuni. Nakon prolaska katuna otvara nam se pogled na stenovite vrhove Albanskih Prokletija, kao i čuveni greben Volušnice, Talijanke i Popadije. Staza dalje vodi preko kamenitog terena koji će biti prekriven snegom. Završni deo uspona sastoji se od jedne blago strme padine. Nakon izlaska na vrh zadržavanje za odmor i fotografisanje. Povratak na prevoj istom stazom. Tokom uspona, očekujemo sneg na celoj stazi, posebno nakon izlaska na visinu preko 1800 m. Nakon završetka pešačenja odlazak u Gusinje na večeru, povratak u smeštaj.

Staza je dužine 16 km, sa 1535 m kumulativnog uspona. Staza je kategorisana kao teška.

NEDELJA: ustajanje do 09h, doručak. U 10h napuštanje smeštaja. Odlazak u Plav, obilazak Plavskog jezera. Nastavak puta za Novi Sad, u koji sa usputnom pauzom za ručak stižemo do 18h.

KOTIZACIJA: 110 evra, koja obuhvata troškove prevoza, putarine kroz Srbiju, dva prenoćišta, troškove organizacije.

OPREMA: planinarski ranac do 30 l, planinarske duboke cipele za zimske uslove, planinarski štapovi, aktivni veš, dva para čarapa, planinarske pantalone, polar, perjana jakna, jakna za zaštitu od vetra, kapa, rukavice, naočare za zaštitu od sunca, rezervna topla presvlaka, čeona lampa, planinarski štapovi. Tehnička oprema: dereze, cepin, krplje.

INFORMACIJE I PRIJAVE: kod vodiča akcije, broj telefona 0641140264.

Na akciji mogu učestvovati isključivo planinari koji su članovi osnovnih
planinarskih organizacija učlanjenih u PSS, sa važećom planinarskom karticom za 2024. godinu. Takođe, za učešće u akciji potrebno je iskustvo boravka na planini u zimskim uslovima, korišćenje tehničke opreme.

Sportska manifestacija se realizuje u skladu sa statutom društva i godišnjim kalendarom aktivnosti.

Vodič zadržava pravo da u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju
planinarskih aktivnosti, izmeni plana u slučaju vanrednih okolnosti.

Za ovo putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja shodno čl. 86. st. 3 Zakona o turizmu.

VODIČ:  Siniša Carević, licenca Službe vodiča PSS MB 689.

ORGANIZATOR SPORTSKE MANIFESTACIJE: Planinarsko društvo Alma Mons Advenutres, MB28727968.